Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies AFB
inici AFB - Notícies
     
  L’oficina de farmàcia reclama accedir a la història clínica dels pacients  
 

Per fer-ho possible, cal canviar la legislació estatal

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: Professió
  • Etiquetes: història clínica | historial | Infarma 2018
  • Data de publicació: 14/03/2018 14:46:46
 
 

La legislació actual no permet que el farmacèutic accedeixi a la història clínica dels pacients. Per fer-ho possible, caldria una modificació de la llei 41/2002, que deixa clara aquesta prohibició, segons va explicar Mercè Gras, directora de l’Àrea Jurídica, Administrativa, Deontològica i d’Inspecció del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, durant una taula rodona celebrada en el marc del Congrés Europeu d’Oficina de Farmàcia que tindrà lloc a Madrid fins al 15 de març.

Gras considera que, per assolir aquest canvi normatiu, caldrà justificar que accedir a la història clínica és una necessitat. En tot cas, la informació a consultar pel farmacèutic seria únicament la necessària per desenvolupar la seva feina, per la privacitat de les dades. En aquest sentit, aquesta advocada va destacar que cal tenir en compte que el nou Reglament General de Protecció de Dades, que començarà a aplicar-se el 25 de maig, marcaria qualsevol regulació en aquest sentit.

Segons Gras, l’ideal seria disposar d’una història clínica i compartida en tot l’àmbit sanitari; de fet, la citada norma preveu la creació d’un sistema de compatibilitat promogut pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, però aquest encara no s’ha desenvolupat. D’altra banda, hi ha administracions autonòmiques que han regulat la qüestió, però cap d’elles pot aprovar l’accés a la història clínica, doncs és competència de l’Estat.

A Catalunya, el projecte HC3 permet que hospitals d’aguts, centres de primària, de salut mental i socioresidencials comparteixin dades. En canvi, hi ha una comunitat autònoma que va més enllà, el País Basc, que ha reconegut l’accés a la història clínica per part dels farmacèutics i altres professionals com òptics. No obstant això, l’accés no és directe, doncs cal contactar amb els professionals encarregats del tractament de les dades, que deixen constància d’haver proporcionat informació al farmacèutic.

Història clínica feta per les farmàcies

Al debat també va participar el secretari del COF de Cadis, Alberto Virués, que va explicar l’experiència a Andalusia amb un projecte anomenat Axon Farma, del Consell autonòmic de Col·legis de Farmacèutics. Es tracta d’una plataforma online a través de la qual les farmàcies registren i gestionen dades i l’historial farmacoterapèutic dels pacients, que hi donen prèviament el seu consentiment. La voluntat és fer servir aquesta eina per compartir informació de les històries clíniques dels centres sanitaris, en col·laboració amb l’Administració.

El fet que l’oficina de farmàcia no pugui accedir a les dades de l’historial de pacient la fa tenir una vena als ulls, que li impedeix desenvolupar tot el seu potencial en l’atenció al pacient. Per aquest motiu, reclamà un canvi legislatiu que permeti al farmacèutic accedir a aquesta informació, i considera que el propi ciutadà hi estaria d’acord.

Ara, el farmacèutic crea la pròpia història dels seus pacients, amb la informació que aquests els proporciona, però sempre depenent de la “inquietud” d’aquest professional. “Jo demano el mateix que la resta de professionals tenen del pacient”, afirmà. D’altra banda, considera que l’oficina de farmàcia disposa d’informació, per exemple sobre la tensió arterial, que seria molt positiu compartir amb la resta d’institucions. “El pacient no s’està beneficiant de l’aportació del professional sanitari que passa més temps amb ell”, assenyalà.

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Associació de Farmàcies de Barcelona - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | afb@afb.cat